Volg Ratatouille op Facebook!

Inschrijven

Kindercentrum Ratatouille & Shantala Babymassage

Onze vaste beroepskracht van de baby-groep is docent Babymassage en kan op wens jonge baby’tjes masseren tijdens hun bezoek aan KC Ratatouille. Naast het masseren van baby’s geeft zij ook cursussen aan ouders waarbij ze zelf thuis aan de slag kunnen om hun baby’tje te masseren. Tijdens intake gesprekken wordt dit besproken en kan men aangeven of hier behoefte aan is.   

Oorsprong van Shantala babymassage

Shantala babymassage komt oorspronkelijk uit India. De Franse arts Frederick Leboye bezocht een sloppenwijk in Calcutta en ontmoette daar Shantala die haar baby aan het masseren was. Hij was daar zo enthousiast over dat hij deze massage in het Westen heeft geïntroduceerd. Naast alle verplichtingen en hygiënische verworvenheden van deze tijd, vond hij dat er ook tijd gemaakt moet worden voor quality time samen wat resulteert in een nog betere hechting en geborgenheid. Onder de naam Shantala introduceerde hij deze massagetechniek. Shantala is een eerbetoon aan de moeder die hij ontmoette in Calcutta. 

Wat is Shantala Babymassage?

De Shantala babymassage is een ritmische ontspanningsmassage op een respectvolle en liefdevolle manier waarbij de baby zelf aangeeft wat hij/zij nodig heeft. Een massage waarbij je goed kijkt naar de lichaamstaal van de baby en hier je benadering, technieken en volgorde van de massage op aanpast.

Tijdens de massage let je ook op het tempo waarin je masseert. Een baby heeft tijd nodig om alle prikkels te verwerken en te registreren. Bij een te hoog tempo kan je baby overprikkelt raken. Bij Shantala babymassage spreken we over ‘voelend aanraken’. Shantala babymassage is niet een bepaalde techniek op zich,  maar het gaat om de volle aandacht die je hebt voor de baby en de massage. 

Waarom Shantala Babymassage?

De massage heeft een belangrijke invloed op de hormoonproductie. Tijdens een massage is er een daling van de hoeveelheid stresshormoon zoals adrenaline en cortisol en een stijging van oxytocine. Ocytocine (het gelukshormoon) zorgt voor rust, geborgenheid en gebondenheid. De hechting tussen ouder en kind zal tijdens een massage versterkt worden en je leert de lichaamstaal van je baby nog beter te begrijpen.

Bij regelmatig masseren zullen er meerdere positieve reacties kunnen volgen:

  • Versterken van de band tussen ouder/verzorger en kind
  • Je baby zal dieper/rustiger slapen
  • De spijsvertering wordt beter
  • Darmkrampjes zullen verminderen
  • Overstrekken zal verminderen
  • Verbeteren van de motorische ontwikkeling
  • Verbeteren van het immuunsysteem
  • Loslaten van spanningen
  • De massage heeft een kalmerende invloed op het hele organisme